meryl-kti-10-2048x1365
Verhalen

‘Paardenverzorger’ Meryl vindt haar passie in installatiewerk

Meryl Hengeveld (31) uit Breezand had een baan waar menig meisje van droomt: ze trainde en verzorgde paarden. Nu, tien jaar later, brengt ze warmte en comfort bij mensen thuis, als werkvoorbereider/projectleider bij KTI Installatietechniek in Schagen. “Het is de beste keus die ik ooit heb gemaakt.”

Van paarden naar installatietechniek, hoe dan?
“Na de middelbare school ben ik blijven werken bij de draversstal waar ik al een bijbaan had. Ik ben niet het type om in de schoolbanken te zitten. Toen ik 20 was, merkte ik dat ik meer uit mezelf wilde halen. Terug naar school zag ik niet zitten, ik wilde graag blijven verdienen. Zo kwam ik uit bij werken & leren van InstallatieWerk Noord-Holland.”

Was techniek een logische keuze?
“Als de wc verstopt zat thuis of er was waterlekkage, ging ik altijd zelf op onderzoek uit en loste het zelf op. Zonder dat ik me er bewust van was, deed ik dus al veel installatiewerk. Maar ik wist van tevoren natuurlijk niet of deze opleiding iets voor mij zou zijn. Ik ben gewoon in het diepe gesprongen. Achteraf blijkt het de beste keus die ik ooit heb gemaakt.”

meryl-kti-1-scaled-e1730285830322-1000x500-c-center

Werken & leren, hoe werkt dat?
“Je zoekt zelf een leerbedrijf, of je opleider helpt je erbij. Je komt als het ware in dienst bij de opleiding, en zij detacheren je bij je leerbedrijf. Je gaat dan gelijk aan het werk en in de avond naar school. Je begint echt als leek, helemaal onderaan: gereedschap aangeven, materiaalkennis opdoen. Als je je diploma niveau 2 hebt gehaald en het leerbedrijf is tevreden over je, dan nemen ze je over. Je kunt ook doorleren en niveau 3 (hoofdmonteur) en 4 (werkvoorbereider) behalen. Dat heb ik gedaan.”

Was je een van de weinige vrouwen?
“Ja, maar ik had er gelijk een heel fijn gevoel. Zowel bij het eerste bedrijf, waar ik in totaal 9 jaar heb gewerkt, als waar ik nu werk heb ik echt alle kansen en steun van collega’s gekregen. Vrouwen worden met open armen ontvangen. Ook denk ik dat het heel erg aan jouw eigen motivatie ligt. Als de motivatie er is om te leren, om iets te maken waar je trots op bent, dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent. Het is soms zelfs een voordeel om vrouw te zijn, omdat je net een ander perspectief kan inbrengen.”

“Vrouwen worden met open armen ontvangen”

Wat vind je zo mooi aan techniek?
“Het is zo breed en er zijn zoveel disciplines, dat vind ik fascinerend. Het is geen dag saai. Veel mensen associëren het met loodgieterswerk of riolering. Maar het is veel meer dan dat. Denk aan verwarming, gasinstallaties, ventilatie, klimaat, sanitair… Vind je het ene niet leuk, dan kun je wel een andere richting op gaan. Er is priegelwerk, maar ook grof werk. Ook staat de techniek niet stil. Je kunt jezelf continu blijven ontwikkelen.”

Heb je verder nog ambities?
“Ik ben net weer met een opleiding gestart, Middelbare Installatietechniek, bij InstallatieWerk Noord-Holland. Opnieuw heel breed, want ik blijf graag breed inzetbaar. Het liefste ga ik richting een adviserende rol in de woningbouw, zoals het meedenken en ontwerpen van duurzame installaties voor woningen.”

Helemaal happy met je keuze?
“Zeker. Dat is het mooie van dit werk: wat je maakt, daar ben je trots op. En je draagt bij aan comfort voor de bewoners: warm water, verwarming, een fijn klimaat. Of dat nu in een woonhuis is, een kantoorpand of een appartementencomplex. Zo hebben we onlangs de 1000e warmtepomp geïnstalleerd voor woningcorporatie Wooncompagnie. Als je de bewoners dan spreekt en hoort hoe blij ze zijn dat ze warm de winter door kunnen, dat is het beste gevoel dat er is. Daar doe ik het voor.”