elizabeth-spie-3-scaled-e1729239511614-1000x500-c-center
Verhalen

‘Juriste’ Elizabeth kiest elektrotechniek: “Hier ben ik helemaal op mijn plaats”

Je leven wordt vaak leuker als je een onverwachte afslag neemt. Dat geldt zeker voor het carrièrepad van Elizabeth Moya Lozano (21). Zij nam afscheid van de juridische boeken en koos elektrotechniek. “Mensen om me heen vonden het een spannende stap. Voor mij voelt het heel logisch.”

“Ik had eigenlijk in mijn hoofd dat ik na het behalen van mijn diploma Juridische Dienstverlening, rechten zou gaan studeren op het HBO. Maar tijdens mijn studie begon het steeds meer te wringen, want de toekomst zag ik mezelf echt niet op kantoor doorbrengen. En daarbij, ik ben nog jong, waarom niet alsnog iets gaan doen wat ik mezelf wél in de toekomst zag doen?”

Als kind was Elizabeth altijd al aan het knutselen. “Lekker creatief en geïnteresseerd in techniek. Het is gewoon leuk om uit te zoeken hoe dingen werken en daarbij ben ik in mijn kerk al jaren actief met musicalproducties en de techniek eromheen, zoals licht en geluid.”

Grote naam
Na wat onderzoek leek elektrotechniek haar het mooist. “Sommige mensen vonden dit een spannende keuze, maar voor mij voelt het heel logisch. Ik kon in het derde jaar van Elektrotechniek beginnen en ga nu voor MBO 3, eerste monteur en dan door naar MBO 4 Technicus. Inmiddels ga ik, anderhalf jaar later, via IW.nl bij Curio in Breda nog één dag in de week naar school en verder ben ik aan de slag in de utiliteitsbouw bij leerbedrijf SPIE Nederland, een grote naam in de installatie- en elektrotechniek.”

"Je komt altijd weer op andere locaties, spreekt andere mensen en het werk is altijd weer verrassend"

Priegelwerk
“Ik werk nu vooral met laagspanning in de utiliteit, dus bij bedrijven en in kantoorgebouwen. Ik ga vaak samen met een uitvoerder op pad, naar verschillende projecten, waarbij we de elektrotechnische installaties nalopen, problemen oplossen en onderhoud plegen. Dat is vaak priegelwerk, de kasten zijn soms al oud en dan is het echt even puzzelen om uit te vinden hoe alles is aangelegd.”

Geen dag is hetzelfde, merkt Elizabeth. “Je komt altijd weer op andere locaties, spreekt andere mensen en het werk is altijd weer verrassend. Ik vind het vooral mooi om te zien hoeveel ik iedere dag weer kan leren. Mijn uitvoerder heeft 40 jaar ervaring, die vindt voor ieder probleem wel een oplossing. Niet alles komt aan bod tijdens de opleiding, veel leer je echt in de praktijk.”

Ook van dat laatste geniet zij volop. “Ik denk dat dit ook een voordeel is als je verder wilt groeien in het vak. Als je direct na je studie in het werk belandt, kun je bijvoorbeeld echt geen inschatting maken van de tijd die het duurt om een plafondplaat te verwijderen en weer terug op te hangen. Door al meteen aan het werk te gaan, zie je hoe de dagelijkse praktijk eruitziet.”

Meer vrouwen welkom
“Er werken niet zo heel veel vrouwen in de elektrotechniek, maar binnen ons bedrijf voelt het heel normaal. We horen er gewoon bij. Klanten moeten soms even wennen als een vrouw langskomt voor onderhoud van de installaties, als ik met een mannelijke collega langskom wordt die als eerste aangesproken. Ook werk ik regelmatig samen aan een project met een vrouwelijke collega, dan is het wel leuk om even bij te praten en bij haar uit te vragen hoe zij de cultuur in de elektrotechniek ervaart. Even vrouwen onder elkaar, hahaha. Maar qua werk doen we zeker niet voor mannen onder. Bij SPIE zijn we heel welkom, vrouwen kijken soms net even anders tegen problemen aan. Een mooie mix tussen mannen en vrouwen is goed voor iedereen, denk ik.”

Uitdaging genoeg  
Al met al is Elizabeth dolgelukkig met haar keuze voor elektrotechniek. “Ik ben hier helemaal op mijn plek. Er is zoveel te doen en te leren in dit vak. De ontwikkelingen gaan ook heel snel, dus er is altijd weer nieuwe technologie om mee te werken. Voorlopig wil ik vooral ervaring opdoen, veel op pad en veel leren. Bij SPIE is het ook mogelijk om na het behalen van je diploma nog mee te blijven lopen in de praktijk. Dat lijkt me heel goed, want uiteindelijk is zo’n diploma maar een begin. Het meest leer je toch op de werkvloer. Ik ben nu 21, dus ik heb nog tijd genoeg om in de toekomst verder te leren als ik dat zou willen. In de elektrotechniek kun je natuurlijk flink de verdieping in, van HBO tot universitair. Maar laat me voorlopig maar lekker problemen oplossen in de praktijk, dat is iedere dag weer uitdaging genoeg!”