Vooroordelen en misverstanden over werken in de techniek

Wij zetten 11 fabels & feiten op een rij

Van techniek krijg je vieze handen

FABEL! Vieze handen krijg je hooguit in zo’n 20% van alle tech-jobs.

Wat je er zeker wel van krijgt zijn stérke handen: driekwart van alle functies omvat (deels) werken met je handen, zoals monteren en aansluiten. In veel jobs horen computer, laptop, tablet en smartphone bij je belangrijkste gereedschap.

Techniekwerk maakt gelukkig

FEIT! Recent onderzoek onder duizend mensen die in de techniek werken laat zien dat techniekwerk letterlijk gelukkiger maakt!

Zij geven hun werkgeluk gemiddeld een 8,1 (vrouwen zelfs een 8,3). Ze zijn bovengemiddeld trots op wat ze doen, voelen zich nuttig, krijgen waardering van klanten/baas/collega’s, verdienen een goede boterham en kunnen zichzelf ontwikkelen. 

Ken jij een sector waar mensen hun werkgeluk een hoger cijfer geven?  

Techniekwerk is fysiek zwaar

FABEL! Vroeger zag je loodgieters nog wel eens puffen en steunen met loodzware ketels op hun nek.

Met alle huidige Arbo-regels, lichtere materialen en ergonomische hulpmiddelen is het sjouwwerk een stuk beter te doen. Dus als jij fysiek in orde bent, kun je dat zeker aan!

In de techniek doe je belangrijk werk

FEIT! Nederland kan niet zonder techniek!

Van de elektra in jouw huis tot de verkeerslichten op straat, de lift in het ziekenhuis, de airco op kantoor, de laadpaal voor je auto, het netwerk voor je mobieltje en de zonnepanelen en windmolens voor je groene energie. 

‘Twee rechterhanden’ zijn een must

FABEL! Voor werken in de technieksector hoef je geen technisch supertalent te zijn.

De meeste technische skills kun je (bij)leren of verder ontwikkelen in de praktijk. Vooral je mentaliteit is belangrijk: kun je nuchter nadenken en houd je van aanpakken?

In de techniek kun je goed verdienen

FEIT! In de techniek doe je belangrijk werk.

En krijg je een salaris dat daarbij hoort - soms als mbo’er zelfs meer dan elders als hbo’er. 

Parttime werken kan niet in de techniek

FABEL! Werken in deeltijd komt in de techniek net zo goed voor als in andere sectoren.

Prettig, want zo houd je werk en privé in evenwicht. En wil je van parttime naar fulltime? Graag, er is de komende decennia genoeg te doen.

Techniekwerk is super saai

FABEL! Er zijn heel veel spannende droomjobs in de techniek.

Wil je als superjachtmonteur de wereld over reizen? Wil jij podia opbouwen voor wereldtournee van je favoriete artiest of band? Wil jij hoogspanningsleidingen installeren of ander belangrijk werk doen waarbij je letterlijk aan de 'power button' van Nederland zit? Of wil jij elke dag de superheld zijn voor mensen die zonder stroom, water of verwarming zitten? Zeg het maar, je kunt het! 

Techniek is niks voor vrouwen

FABEL! Steeds meer meisjes en vrouwen kiezen voor een opleiding of job in de techniek.

In allerlei functies, van design en engineering tot montage, installatie, analyse, onderhoud en service. Ja, ook in jobs die vroeger puur ‘mannenwerk’ heetten. Wist jij dat enkele van de grootste en meest innovatieve techniekbedrijven in Nederland worden geleid door een vrouw? Over carrièreperspectief gesproken...!

In techniek kun je (van) alles worden

FEIT! De sector kent meer dan 215 verschillende banen.

Van CV-monteur, Stage Technician of Monteur Zonnepanelen tot Domotica-specialist, Eenergieadviseur en Data Engineer. Dat aantal functies groeit nog steeds, met name door technische innovatie. Jouw droomjob zit daar zéker bij.

In de techniek ben je zeker van een baan

FEIT! Zoek jij een vak met toekomst? In de techniek zit je goed.

Er is in Nederland namelijk veel te doen. We gaan van het gas af. We gaan elektrisch rijden. Er moeten 1 miljoen duurzame woningen bij. En ook in de verdere toekomst zullen er altijd mensen nodig blijven voor ontwerpen, adviseren, installeren en onderhouden van bestaande én nieuwe technieken. Dat werk gaat AI niet voor ons doen. Daarvoor zijn vooral héél veel handige mensen nodig. Mensen zoals jij.